Dövizdeki uzun vadeli baskı ortamı, ekonomik modelin dayandığı verilerle birlikte bakıldığında çok avantajlı görünmüyor. Ancak Türkiye’deki ekonomik verilerde tabanın finansal okuryazarlığında doların önemli bir yere sahip olması algı yönetimine yönelik saldırıların önlenmesini gerektirmektedir. ancak KKM veya yedekler gibi konular bunun için verimli olmadığı için seçim sonrası nasıl bir ortam merak ediliyor. İktidarın mevcut iktidarın devamı mı yoksa Millet İttifakı’nın ekipleri mi olacağı sorgulaması en çok ekonomi ve dolar için önemli. Türkiye’de ekonomik akımlarda vücut bulan ortodoks-heterodoks çatışması, seçim sonrası dolar/TL ne olacak sorusunun sorulmasına neden oluyor.
Düşük faiz ortamında dolar/TL, 2021’in son çeyreğinde gelişen kur ataklarıyla zirveleri beğendi. Saat 19.25’teki küresel gerçek, uzun süredir ortaya çıkıyor: “Seçimden sonra dolar yükselir mi?” olarak öne çıkıyor.
Sırada Standard Chartered var. Türkiye’de seçim sonrası dolar/TL’ye ilişkin beklentilerini yayınlayan kurum, seçimin hemen sonrasına ilişkin detaylı bir ekonomik analiz yaptı.
Seçimler yaklaştıkça teşviklerin artabileceği düşünülürken, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini ortalama yüzde 55 olarak hesaplanıyor.
14 Mayıs seçimlerinin TL üzerinde önemli etkilerinin olacağının belirtildiği raporda, dolar/TL’nin forward (ileriye dönük fiyatlama)’dan daha hızlı yükselmesini beklediklerine dair açıklamalar dikkat çekti.
Yine İngiltere merkezli yatırım bankası HSBC’nin 14 Mayıs Türkiye seçimleri öncesi dolar/TL beklentisini yukarı yönlü revize ettiği görüldü.